Dieta antynowotworowa

Do tej pory uważano, że nowotwory są przede wszystkim wynikiem uwarunkowań genetycznych. Dziś wiadomo już, że aktywność fizyczna i jakość diety także mają na to duży wpływ. Co więc jeść, żeby nie zachorować? Na pierwszym miejscu jest niezastąpiony czosnek zawierający substancje antyrakowe oraz mało doceniana soja.

Do picia zaleca się zieloną herbatę – hamuje wzrost komórek rakowych, a do potraw zamiast soli – przyprawy, w tym szczególności kurkumę. Lista produktów, które trzeba wyeliminować z jadłospisu lub znacznie ograniczyć zaczyna się od alkoholu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka przełyku, jamy ustnej i wątroby.

Kolejna rzecz to sól – nadmierne ilości sprzyjają wystąpieniu raka jelita grubego. Aby zminimalizować ryzyko powstania nowotworów, należy dodatkowo unikać wędzonych potraw, produktów z pleśnią lub lekko podpsutych, dużych ilości tłuszczów zwierzęcych. Warto unikać produktów mocno przetworzonych, z wyjątkiem np.

keczupu. Zawarty w przetworzonych pomidorach likopen dużo lepiej przyswaja się w tej formie.