Odporność pochodzi z jedzenia

Odporność najczęściej poprawiamy poprzez stosowanie suplementów, dostępnych w aptekach bez recepty. A odporność na bakterie i infekcje najłatwiej wzmocnić poprzez jedzenie. Bo prawidłowa dieta to pierwszy krok do unikania chorób, dlatego należy jeść regularnie i zdrowo.

Za odporność odpowiedzialna jest przede wszystkim witamina A, zawarta w tłuszczach zwierzęcych. Wątroba, tran, produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mleko, czy jajka wzmacniają organizm. Oprócz witaminy A, zawierają także cynk, którego niedobór skutkuje obniżeniem odporności.

Warto o nim pamiętać, ponieważ odpowiada za produkcję ciał odpornościowych. Witamina C zawarta w warzywach i owocach uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i błony śluzowe, przez co zapobiega infekcjom. Domowe wypieki, ciepłe napoje czy desery warto wzbogacić miodem.

Nie tylko poprawi walory smakowe, ale i zadziała antybakteryjnie na organizm. Natomiast imbir dodany do potraw ma właściwości przeciwzapalne. Warto o tym pamiętać, szczególnie jesienią i zimą.